ΥΕΡΣΙΝΩΣΗ


Η Yersiniosis είναι μια λοίμωξη που προκαλείται συνήθως με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος( ιδίως χοιρινού) μολυσμένου με βακτήρια Yersinia enterocolitica. Τα παιδιά μολύνονται συχνότερα από τους ενήλικες και η μόλυνση είναι πιο συχνή το χειμώνα.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του προσβεβλημένου ατόμου.
Στα μικρά παιδιά, συνηθισμένα συμπτώματα είναι πυρετός, κοιλιακό άλγος και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή.

Συμπτώματα σε μεγαλύτεραπαιδιά και ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και μπορεί να συγχέεται με σκωληκοειδίτιδα.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 4 έως 7 ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί να διαρκέσουν 1 έως 3 εβδομάδες ή και περισσότερο. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις ή εξάπλωση βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος.

Διάγνωση
Η Υερσίνωση διαγιγνώσκεται συνήθως ανιχνεύοντας το βακτήριo Yersinia enterocolitica στα κόπρανα ή από άλλες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου, των λεμφαδένων, του υγρού των αρθρώσεων, των ούρων, της χολής και του αίματος. ενός προσβεβλημένου ατόμου.

Αντιμετώπιση
Συνήθως απομακρύνεται χωρίς θεραπεία . Ωστόσο, τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πιο σοβαρών ή πολύπλοκων λοιμώξεων.

Πρόληψη
Αποφύγετε να τρώτε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας
Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό
Καταναλώστε μόνο παστεριωμένο γάλα
Χρησιμοποιείστε χωριστούς πάγκους κοπής και καθαρίστε τους σχολαστικά

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ