ΒΑΚΙΛΛΟΣ Ο ΚΗΡΟΧΡΟΥΣ (Bacillus cereus)
Ορισμός
Ο Βάκιλλος ο κηρόχρους, είναι gram(+) βακτηρίδιο, σπορογόνο.
Είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα πολλά τρόφιμα όπως :
-ρύζι
-όσπρια
-χορταρικά
-κρέας
-αβγά
-και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τί προκαλεί στον άνθρωπο;
Ο Βάκιλλος ο κηρόχρους, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση στονάνθρωπο, η οποία οφείλεται στην κατάποση του μικροβίου ή των τοξινών του, που υπάρχουν στην τροφή.
Η τροφική δηλητηρίαση από τον Βάκιλλο τον κηρόχρου, παρουσιάζεται με δύο μορφές:
Α) Διαρροϊκού τύπου: Οφείλεται στην θερμοευαίσθητη τοξίνη. Παράγεται στο έντερο και προκαλεί διάρροια και κοιλιακά άλγη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το κρέας και οι σάλτσες.
Πιο συχνή είναι στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
Β) Εμετικού τύπου: Οφείλεται στην θερμοανθεκτική τοξίνη, η οποία δεν καταστρέφεται, έστω και αν η τροφή θερμανθεί πριν από την κατανάλωση. Προκαλεί ναυτία και έμετο( σπάνια διάρροια). Τα συμπτώματα, εμφανίζονται 1-5 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής.
Συνήθως ενοχοποιείται το ρύζι και τα όσπρια.
Πιο συχνή στην Ιαπωνία.
Και στις 2 μορφές, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 12-48 ώρες.
Προφύλαξη
Βλέπε τροφικές δηλητηριάσεις