ΤΡΙΧΙΝΩΣΗ (ΤΡΙΧΙΝΕΛΛΩΣΗ)
Μετάδοση
Είναι μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος από ζώα ( συνήθως χοίρου, αλόγου, αρκούδας και άλλων θηλαστικών), που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο Trichinella.
Συμπτώματα Τα πρώτα συμπτώματα της τριχινέλλωσης είναι γαστρεντερικά, συνήθως συμβαίνουν 1-2 ημέρες μετά την κατανάλωση ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος από ένα μολυσμένο με Trichinella ζώο. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Ναυτία / Διάρροια / Εμετός / Κοιλιακό άλγος
Τα κλασικά συμπτώματα τριχινέλλωσης συμβαίνουν συχνά εντός 2 εβδομάδων μετά την κατανάλωση . Μυϊκός πόνος Πυρετός , Ρίγος Οίδημα του προσώπου, ιδιαίτερα των ματιών Αδυναμία ή κόπωση Πονοκέφαλο Κνησμώδες δέρμα ή εξάνθημα Βήχας Διάρροια Δυσκοιλιότητα
Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπια έως σοβαρά.. Πολλά ήπια περιστατικά τριχινέλλωσης δεν διαγιγνώσκονται ποτέ ειδικά επειδή υποτίθεται ότι είναι η γρίπη ή άλλες κοινές ασθένειες. Επιπλέον, πολλά άτομα με λοίμωξη από Trichinella δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Εάν η μόλυνση είναι βαριά, τα άτομα μπορεί να έχουν πρόβλημα με το συντονισμό των κινήσεων, και έχουν προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού. Αν και σπάνια, ο θάνατος μπορεί να συμβεί σε σοβαρές περιπτώσεις. Για τις ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις, τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγους μήνες.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται σε ύποπτους για τριχίνωση ασθενείς με ορολογικές εξετάσεις (αύξηση του τίτλου ειδικών αντισωμάτων έναντι της Trichinella) ή με βιοψία μυός.
Θεραπεία Για τη θεραπεία της τριχίνωσης χορηγούνται αντιπαρασιτικά φάρμακα
Πρόληψη
- Για την πρόληψη της τριχίνωσης χρειάζεται: - έλεγχος του προς κατανάλωση χοιρινού κρέατος, - το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι μετά το χειρισμό ωμού κρέατος - καλό μαγείρεμα των κρεάτων και ειδικά του χοιρινού (να φτάνει όλο το πάχος του κρέατος τουλάχιστον στους 70 βαθμούς Κελσίου). Επίσης προληπτικό μέτρο αποτελεί η κατάψυξη του κρέατος στους -15 βαθμούς Κελσίου για 30 ημέρες ή στους -25 βαθμούς Κελσίου για 10 ημέρες (δε σκοτώνονται απαραίτητα όλα τα στελέχη – σε άγρια θηράματα)
- Σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών κοπής και επεξεργασίας κρέατος μετά από κάθε χρήση.
- Επιπλέον χρειάζεται έλεγχος του αριθμού των αρουραίων και ποντικών στις φάρμες εκτροφής χοίρων ώστε να μην καταναλώνονται από τους χοίρους και εκπαίδευση των αγροτών ώστε να μην χορηγούν αμαγείρευτες τροφές στα ζώα τους
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ