ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ


Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από μια ομάδα βακτηρίων με το γενικό όνομα Σιγκέλλα (Shigella)Μπορεί να προσβάλλει τον καθένα. Η Σιγκέλλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια στους ανθρώπους
Υπάρχουν διάφορα είδη σιγκέλλας μεταξύ των οποίων η Shigella sonnei, η οποία αποτελεί το πιο συχνό αίτιο σιγκέλλωσης στις αναπτυγμένες χώρες, η Shigella flexneri, η Shigella boydii και η Shigella dysenteriae
Η Shigella dysenteriae τύπου 1 απαντάται στον αναπτυσσόμενο κόσμο και προκαλεί θανατηφόρες επιδημίες.
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από το μικρόβιο βρίσκονται τα μικρά παιδιά από 1-4 ετών , τα παιδιά που πάνε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα άτομα που διαβιούν ομαδικά.

Πως εκδηλώνεται (συμπτώματα)

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μία με δύο ημέρες μετά την έκθεση στο μικρόβιο
Εκδηλώνεται με διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι.. Η διάρροια είναι συχνά αιματηρή, ενώ τα κόπρανα μπορεί εκτός από αίμα να περιέχουν και βλέννα.
Η Σιγκέλωση συνήθως υποχωρεί  σε πέντε με επτά ημέρες.
Ορισμένα  άτομα εξασθενημένα όπως τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι ίσως χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο
Σε μερικά άτομα η σιγκέλλωση δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα, ωστόσο τα άτομα αυτά μπορούν και μεταδίδουν το βακτήριο σε άλλους

 Τρόποι μόλυνσης

Τα βακτήρια της σιγκέλλας είναι παρόντα στις διαρροϊκές κενώσεις των μολυσμένων ατόμων κατά τη διάρκεια της νόσησης, καθώς και μια με δύο εβδομάδες αργότερα.
Τις περισσότερες φορές η μόλυνση από σιγκέλλα γίνεται μέσω της εντερο-στοματικής οδού (από τα κόπρανα ή τα ακάθαρτα χέρια ενός ατόμου στο στόμα κάποιου άλλου), όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του πλυσίματος των χεριών. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στα νήπια που δεν έχουν εκπαιδευτεί  ως προς την χρήση της τουαλέτας και την υγιεινή των χεριών με αποτέλεσμα την εύκολη μετάδοση μέσα στην οικογένεια αλλά και στους φίλους των παιδιών στο παιχνίδι.
Άλλος τρόπος μόλυνσης είναι μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή.

Τα τρόφιμα μολύνονται από:

Θεραπεία

Η σιγκέλλωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Απαιτείται όμως η κατάλληλη θεραπεία ώστε αφ ενός μεν να σκοτώνει τα βακτήρια της Σιγκέλλας και στα κόπρανα, αφ ετέρου δε να μειώνει την διάρκεια της ασθένειας.
Κάποια άτομα με την ήπια μορφή του νοσήματος αναρρώνουν γρήγορα και δεν απαιτείται να πάρουν αγωγή .
Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως π.χ. η λοπεραμίδη, είναι πιθανό να χειροτερεύσουν την ασθένεια και πρέπει να αποφεύγονται.

Προληπτικά μέτρα κατά της σιγκέλλωσης

Μπορεί ένα άτομο που νοσεί από σιγκέλλωση να συνεχίζει να εργάζεται
κανονικά;

-Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί από σιγκέλλα μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους, όταν σταματήσουν τα συμπτώματα (κυρίως η διάρροια και ο πυρετός), χωρίς να ξεχνούν όμως να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση της τουαλέτας.
-Τα βρέφη/νήπια/παιδιά δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματά τους.
-Οι χειριστές τροφίμων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς ή σε άλλους προνοιακούς χώρους, οι οποίοι νοσούν από σιγκέλλωση, δεν πρέπει να εργάζονται έως ότου αποβούν αρνητικές δύο διαδοχικές καλλιέργειες κοπράνων που έχουν ληφθεί με μεσοδιάστημα 24 ωρώνκαι όχι νωρίτερα από 48 ώρες από το πέρας της αντιμικροβιακής θεραπείας.