ΨΩΡΑ


Η ψώρα προκαλείται από προσβολή του δέρματος από το άκαρι της ψώρας (παράσιτο δέρματος).

Μετάδοση
Το άκαρι ψώρας συνήθως εξαπλώνεται με άμεση, παρατεταμένη επαφή δέρματος με δέρμα με άτομο που έχει ψώρα.
Η ψώρα εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο και επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των φυλών και των κοινωνικών τάξεων . Οι νοσοκομειακοί χώροι, γηροκομεία και οι φυλακές είναι συχνά εστίες κρουσμάτων ψώρας.
Όταν ένα άτομο μολυνθεί με ψώρα για πρώτη φορά, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται περίπου δύο μήνες (2-6 εβδομάδες) μετά την μόλυνση. Ωστόσο, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί ακόμα να μεταδώσει ψώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα.
Αν κάποιος είχε προηγουμένως ψώρα, τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ νωρίτερα (1-4 ημέρες) μετά την έκθεση.

Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ψώρας ,είναι κνησμός (φαγούρα) ,ειδικά την νύχτα και δερματικό εξάνθημα (ερυθηματώδεις βλατίδες). Διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα ,όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.
Κνησμός και εξάνθημα μπορεί να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε κοινές περιοχές όπως:

Το κεφάλι, το πρόσωπο, ο λαιμός, οι παλάμες και τα πέλματα συχνά εμπλέκονται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, αλλά συνήθως όχι σε ενήλικες και μεγάλα παιδιά.

Περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από την στιγμή μόλυνσης μέχρι την καταστροφή ενηλίκων παρασίτων και αυγών ,συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.

Πιθανές επιπλοκές:
Η έντονη φαγούρα της ψώρα οδηγεί σε ξύσιμο που μπορεί να οδηγήσει σε πληγές του δέρματος.
Οι πληγές μερικές φορές μολύνονται από βακτήρια του δέρματος.

Διάγνωση
Η διάγνωση της προσβολής από ψώρα συνήθως γίνεται με βάση την συνήθη εμφάνιση και κατανομή του εξανθήματος και της παρουσίας των αυγών.
Όποτε είναι δυνατόν, η διάγνωση της ψώρας πρέπει να επιβεβαιωθεί με τον εντοπισμό ακάρεων, των αυγών ή κόπρανα ακάρεων . Αυτό μπορεί να γίνει με την προσεκτική αφαίρεση του ακαρεως ή με την απόξεση του δέρματος για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο .

Θεραπεία
Τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων

ΠΡΟΛΗΨΗ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ