Πώς θα επιζήσουμε



"... Η σταθερή ειρήνη πρέπει υποχρεωτικά να είναι αποτέλεσμα των ενεργειών πολλών εθνών. Πρέπει να είναι ο καρπός πολλών προσπαθειών. Πρέπει να είναι δυναμική, να μην είναι στατική, να μεταβάλλεται ανάλογα με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κάθε γενιά. Κι αυτό, γιατί η ειρήνη αποτελεί ένα σύστημα, ένα τρόπο επίλυσης των προβλημάτων..."
"Πολιτική Διαθήκη", John Fitzerald Kennedy

Ευχή και επιδίωξη όλων των ελεύθερων λαών του κόσμου και ιδιαίτερα του Ελληνικού, υπήρξε και είναι πάντοτε η ειρήνη και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών τους. Η πείρα όμως του παρελθόντος απέδειξε ότι δεν είναι πάντοτε δυνατή η ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων και διαφορών, που παρουσιάζονται ανάμεσα στα κράτη.

Σε τέτοιες καταστάσεις, δυστυχώς, οι πόλεμοι είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα.

Σε παλιότερες εποχές, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ο πόλεμος γινόταν και κρινόταν στα πεδία των μαχών, γι αυτό και η επιτυχής διεξαγωγή του προϋπόθεται και βασιζόταν, κατά κύριο λόγο, στην άρτια οργάνωση και προπαρασκευή των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ της χώρας, από τον καιρό της ειρήνης.

Στη σημερινή όμως εποχή, σε ένα νέο πόλεμο, κάθε αντίπαλος δεν θα αρκεστεί να επιφέρει πλήγματα ΜΟΝΟ κατά των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ του αντιπάλου του, αλλά με ισχυρή προσβολή των ζωτικών στόχων στο εσωτερικό της αντίπαλης χώρας (Βιομηχανικές περιοχές, Λιμένες, Αστικά Κέντρα, Συγκοινωνιακοί κόμβοι κλπ), θα επιδιώξει αποδιοργάνωση των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ αυτής, για να αποδυναμώσει τη συμβολή τους στον αγώνα των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Η αντιστοιχία σε νεκρούς μεταξύ Αμάχων και Ενόπλων Δυνάμεων, έρχεται να αποδείξει την αλήθεια των παραπάνω:

Εμπρός σε ένα τέτοιο κίνδυνο, είναι φανερό ότι η Εθνική Άμυνα μιας χώρας δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις της, όπως στο παρελθόν, αλλά και στον άμαχο πληθυσμό της. Γι αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία του αμάχου πληθυσμού από τον καιρό της ειρήνης, για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο.

Είναι ζήτημα πρόνοιας και προβλεπτικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Αυτή η προετοιμασία αποβλέπει στο να πληροφορηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός ποιοι είναι οι κίνδυνοι που τον απειλούν σε ένα μελλοντικό πόλεμο, και ποια μέτρα πρέπει να πάρουν το Κράτος και οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν ή να μειώσουν τις καταστροφές και τις απώλειες, έχοντας πάντοτε υπ’ όψη ότι, όσο μεγάλοι κι αν είναι οι κίνδυνοι αυτοί, οι παντός είδους καταστροφές και απώλειες μπορούν να μειωθούν κατά πολύ, όταν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Πρέπει ο καθένας να αποκτήσει υψηλό αίσθημα ευθύνης και να αντιληφθεί ότι η σωτηρία αυτού, της οικογένειας του και του συνόλου θα είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας κράτους και πολίτη. Έτσι στις κρίσιμες στιγμές θα έχει οπλισθεί με γενναίο φρόνημα και θα μπορέσει να διατηρήσει την ψυχραιμία και το ηθικό του ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του, να αντιδράσει σωστά στα πλήγματα του εχθρού και να συνεχίσει την εργασία του, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στον αγώνα για την τελικά νίκη.

Αυτούς ακριβώς τους κινδύνους, που απειλούν τον άμαχο πληθυσμό, όπως ακριβώς και τους τρόπους που μπορεί να τους αποφύγει, θα σας παρουσιάσουμε στις επόμενες σελίδες.