ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ


Η πολιομυελίτιδα είναι μια παθολογική και δυνητικά θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια. Προκαλείται από τον ιό της πολιομυελίτιδας. Ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να εισβάλλει στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό ενός μολυσμένου ατόμου, προκαλώντας παράλυση (δεν μπορεί να μετακινήσει μέρη του σώματος).

Μετάδοση
Κυρίως μετάδοση από άτομο σε άτομο, βασικά μέσω της κόπρανο-στοματικής οδού. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να μεταδοθεί αν τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου μολύνουν τρόφιμα, νερό ή χέρια Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις.

Περίοδος μεταδοτικότητας
Η πολιομυελίτιδα είναι πιο μολυσματική μεταξύ 1-2 εβδομάδες πριν και μετά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά η μετάδοση είναι δυνατή εφ' όσον παραμένει στο σάλιο και στα περιττώματα.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Συμπτώματα

Οι παραλύσεις είναι συνήθως ασύμμετρες. Τα κάτω άκρα προσβάλλονται πιο συχνά από τα άνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον εντοπισμό της κυτταρικής βλάβης  στο κεντρικό νευρικό σύστημα  ( εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό ), μπορεί να έχουμε διαταραχές της κατάποσης, του λόγου, της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και τελικά τον θάνατο.

Διάγνωση
Ο ιός μπορεί να απομονωθεί από δείγματα κοπράνων, φαρυγγικών εκκρίσεων, εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία της νόσου Το επίκεντρο της σημερινής ιατρικής είναι να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα, να επιταχύνει την ανάρρωση και να προλαμβάνει επιπλοκές..

Επιπλοκές
Παράλυση που κορυφώνεται συνήθως μέσα σε 3-4 ημέρες. Πιο συχνά προσβάλλονται τα κάτω άκρα από τα άνω, ενώ παραλύσεις των αναπνευστικών ή/και των μυών της κατάποσης μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Πρόληψη
Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ