Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας η πρώτη διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου DeCo
7 Οκτωβρίου 2024
Δελτία Τύπου
Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε, στη Φινλανδία, η πρώτη διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου DeCo (Design Collaboration for Sustainable Businesses).
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στη συνάντηση μαζί με εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, την Κροατία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πολωνία. Την ελληνική συμμετοχή εκπροσώπησε και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το οποίο αποτελεί έναν από τους δέκα εταίρους του έργου, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και συμμετέχει στο έργο ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το LAB University of Applied Sciences, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου DeCo, ενώ στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις πόλεις Λάχτι και Ελσίνκι.
Ειδικότερα, κατά την πρώτη δια ζώσης συνάντηση των εταίρων, στις εγκαταστάσεις του LAB University of Applied Sciences, στο Λάχτι, συζητήθηκαν οι φινλανδικές στρατηγικές προώθησης της κυκλικής οικονομίας και του κυκλικού σχεδιασμού προϊόντων τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Τη δεύτερη ημέρα της 1ης Διαπεριφερειακής Συνάντησης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που βρίσκουν εφαρμογή στην πόλη του Λάχτι. Η 1η Διαπεριφερειακή Συνάντηση ολοκληρώθηκε στο Ελσίνκι με επισκέψεις στην έκθεση “Designs for a Cooler Planet” και στον κόμβο κυκλικότητας Circular Hub.
Το έργο DeCo (Design Collaboration for Sustainable Businesses), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe 2021 – 2027, έχει ως στόχο τη βελτίωση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αναπτυξιακών πολιτικών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καινοτόμων προσεγγίσεων και μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων στον αειφόρο και κυκλικό σχεδιασμό, στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Το έργο συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών καθώς και στην υποστήριξη της πρότασης της Επιτροπής για την καθιέρωση των βιώσιμων προϊόντων ως κανόνα στην Ε.Ε., την ενίσχυση των κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του έργου: