ΙΟΣ ΖΙΚΑ
Πρόκειται για λοίμωξη η οποία οφείλεται στον ιό Ζικα . Ο ιός αυτός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes .
Αυτά τα κουνούπια συνήθως γεννούν τα αυγά τους μέσα και κοντά σε λιμνάζοντα νερά όπως: σε κουβάδες, κύπελλα, πιάτα ζώων, γλάστρες και βάζα. Προτιμούν να τσιμπούν τους ανθρώπους (ανθρωπόφιλα) και μπορούν να ζήσουν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους αλλά κοντά τους ανθρώπους.
Είναι εξόχως επιθετικά , τσιμπούν δε και κατά την διάρκεια της ημέρας
Η λοίμωξη αυτή έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της επιδημίας που εκδηλώθηκε το 2015 στη Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Καραϊβική και σε άλλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία.
Μετάδοση
- Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι με το τσίμπημα μολυσμένου με τον ιό Ζικα κουνουπιού. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό και στη συνέχεια μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων.
- Από τη μητέρα στο παιδί . Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να περάσει τον ιό Ζικα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό. Ο ιός Ζικα ενοχοποιείται ως μια από τις αιτίες της μικροκεφαλίας αλλά και άλλων σοβαρών βλαβών του εγκεφάλου του εμβρύου Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για την μετάδοση μέσω του θηλασμού. Τα οφέλη του θηλασμού είναι τεράστια γι αυτό και ενθαρρύνονται οι μητέρες να προχωρούν σ αυτόν, έστω κι αν υπάρχει υποψία επαφής τους με τον ιό.
- Μέσω της μετάγγισης αίματος έχουν υπάρξει αναφορές μετάδοσης στην Βραζιλία, ενώ βρέθηκαν αιμοδότες φορείς του ιού κατά την διάρκεια της επιδημίας στην Γαλλική Πολυνησία (2,8% των δοτών)
- Μέσα από την εργαστηριακή έκθεσηγια τους επαγγελματίες υγείας των εργαστηρίων.
- Μέσα από την σεξουαλική επαφή (κολπική ,στοματική και πρωκτική επαφή) ακόμη και αν το μολυσμένο άτομο δεν έχει συμπτώματα κατά τη στιγμή της επαφής. Ο ιόςμπορεί να παραμείνει στο σπέρμα περισσότερο από ότι σε άλλα υγρά του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών υγρών, των ούρων και του αίματος. Έτσι ένα άτομο μπορεί να φαίνεται αρνητικό για Ζικα στην εξέταση αίματος αλλά να είναι θετικός στην εξέταση του σπέρματος
Συμπτώματα
Συνήθως ο ιός παραμένει στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου περίπου μία εβδομάδα.
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2 έως και 7 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ήπια και τα εκδηλώνουν 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί. Ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων εμφανίζει επιπλοκές.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
- Πυρετός
- Μυαλγία και αρθραλγία
- Πονοκέφαλος
- Εξάνθημα
- Επιπεφυκίτιδα
Θεραπεία
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την λοίμωξη αυτή .
Προφύλαξη
Δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά ούτε και προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή
Τα προφυλακτικά μέτρα περιλαμβάνουν :
- Την αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών
- Την απομάκρυνση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών από την κατοικία και το περιβάλλον της.
- Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρα όπου ενδημεί η νόσος θα πρέπει οι έγκυες ή οι γυναίκες που πρόκειται να εγκυμονήσουν , να αποφύγουν το ταξίδι αυτό ή να το αναβάλουν. Αν όμως το ταξίδι πραγματοποιηθεί τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
- Σωστή χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή ιδιαίτερα στις περιοχές ενδημίας.
- Μετά την επιστροφή από το ταξίδι:
Παρακολουθείστε την υγεία σας για 14 περίπου ημέρες.
Αν εμφανίσετε συμπτώματα πυρετό ,εξάνθημα ,μυαλγίες αρθραλγίες, πονοκέφαλο και επιπεφυκίτιδα ζητείστε ιατρική βοήθεια και μην ξεχάσετε να αναφέρετε στον ιατρό το πρόσφατο ταξίδι σας