QR Code

Ημερίδα για τα επαγγέλματα στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού σε συνάρτηση με τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

post_thumbnail

«Τα Επαγγέλματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας και σε δράσεις Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού» αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή επαγγελματιών από τον χώρο της πληροφορικής, εκπαιδευτικών, συμβούλων σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, γονέων και μαθητών.

   “Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο είναι καθοριστικός για το μέλλον της νέας γενιάς, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν συνεχώς νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές μας, με την αρχική εξοικείωση που έχουν με την τεχνολογία, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν επαγγέλματα αιχμής, όπως αυτά της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέοι που εξειδικεύονται σε τομείς, όπως ο προγραμματισμός, η ανάλυση δεδομένων, η διαχείριση ψηφιακών εργαλείων κ.ά., θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε δυναμικούς τομείς της αγοράς, που εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτές οι δυνατότητες ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς επενδύσεις στον τόπο μας από κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγνωρίσει αυτή την πρόκληση και έχει προχωρήσει σε σημαντικές δράσεις, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών με τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος με στοχευμένες ενέργειες έχει καταστήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαντικό πόλο έλξης για καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας”, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας.

    Μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας των φορέων εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και των δημόσιων αρχών, ο κ. Τζόλλας υπογράμμισε ότι “μέσα από τη διασύνδεση αυτή δημιουργούμε ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα, που προάγει την καινοτομία και την ανάπτυξη, ωφελώντας τελικά την τοπική κοινωνία”.

   Χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυνε διαδικτυακά η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης Όλγα Καφετζοπούλου. “Οι νέες τεχνολογίες με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνουν νέες ειδικότητες και ανοίγουν δρόμους για καινοτόμες επαγγελματικές δραστηριότητες. Η τεχνολογία, όμως, δεν περιορίζεται στα παραδοσιακά τεχνολογικά επαγγέλματα. Αντίθετα, κάθε τομέας της αγοράς εργασίας, ακόμη και τα επαγγέλματα που συνδέονται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, μπορούν να ωφεληθούν από τις δεξιότητες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Είναι καθοριστικό να γνωρίζουν οι νέοι ότι ανεξάρτητα από τις κλίσεις τους -είτε είναι τεχνικές είτε ανθρωπιστικές- οι δυνατότητες που υπάρχουν στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολλές και προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες πραγματικής εξέλιξης”, σημείωσε η κυρία Καφετζοπούλου. Όπως πρόσθεσε η ίδια, “στον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους, τα άτομα με αναπηρία, τους κοινωνικά ασθενέστερους, ώστε να έχουν τις ίσες ευκαιρίες και να μπορέσουμε όλοι μαζί να άρουμε οποιοδήποτε εμπόδιο αποκλεισμού μπορεί να δημιουργεί και μόνον η έννοια της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας”.

   Για τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να επηρεάσουν το σχολείο αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εκπαιδευτική κοινότητα μίλησε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζωή Βαζούρα, τονίζοντας ότι “η υγιής ενημέρωση θα προφυλάξει τα παιδιά μας από αστοχίες και λανθασμένες επιλογές σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή της ζωής τους, που πολλές φορές προκαθορίζει και το μέλλον τους”. Η κυρία Βαζούρα αναφέρθηκε στον θεσμό της μαθητείας, που, όπως είπε, προάγει τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Έκανε, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στη διασύνδεση που επιχειρεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει ενημέρωση από ομάδα των βιομηχάνων στις σχολικές μονάδες σχετικά με επαγγέλματα που άπτονται των ενδιαφερόντων των μαθητών. “Η ανεργία θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί μόνον αν υπάρξει διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. Μια τέτοια κίνηση κάνουμε με την ημερίδα αυτή”, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαζούρα.

   Ομιλίες στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποίησαν οι: Κωστής Καγγελίδης (Α’ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος – ΣΕΤΠΕ), Σταύρος Κατσαρίδης (Operations Manager DOTSOFT- Εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού και στις ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής), Μαρία Ρουμελιώτη (Service Unit Manager της bbv Greece – Εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, που παρέχει εξατομικευμένες ψηφιακές λύσεις για επιχειρήσεις), Νίκος Παπανώτας (CEO Geekbot – Εταιρεία που προσφέρει αυτοματοποιημένες λύσεις επικοινωνίας και αναφορών μέσω Slack και Microsoft Teams), Κώστας Μπόζης (Γενικός Διευθυντής OTS -Εταιρεία πληροφορικής, που εξειδικεύεται σε λύσεις για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και Κωνσταντίνος Τσαπουρνάς (Υπεύθυνος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ανατολικής Θεσσαλονίκης).