UNITE
UNITE
Πρόγραμμα: HORIZON Programme Cofund Actions (EIE-2023-CONNECT-03-01 — Implementing co-funded action plans for connected regional innovation valleys)
Τίτλος έργου: Ευρωπαϊκές κοιλάδες καινοτομίας στην Ψηφιακή υγεία
Ακρωνύμιο: UNITE
Θεματικό πεδίο ενδιαφέροντος: Καινοτομία, Ψηφιακή Υγεία, στήριξη Start-ups και SMEs
Περίληψη έργου:
Το έργο UNITE βασίζεται στο Ψηφιακό Στρατηγικό Πρόγραμμα Καινοτομίας του European Institute of Innovation and Technology (EIT) για την Ψηφιακή Ευημερία, το οποίο είναι άμεσα ευθυγραμμισμένο και υποστηρίζει τις RIS3(Περιφερειακές Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης) και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές των περιφερειών, χρησιμοποιώντας ως βάση τις δεσμεύσεις συγχρηματοδότησης και τις κοινές δραστηριότητες.
Η Ελλάδα αποφάσισε την περίοδο 2021-2027 να υιοθετήσει μία Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης(ΕΣΕΕ), προτεραιότητα της οποίας είναι και ο κλάδος Υγείας και ο κλάδος των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ενώ οι Περιφέρειες επέλεξαν τις περιφερειακές απολήξεις των κλάδων που ορίστηκαν στην ΕΣΕΕ 2021-2027. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει στις περιφερειακές απολήξεις της, τόσο την «Έμφαση στην Τρίτη ηλικία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ευεξία, προσβασιμότητα, αποκατάσταση, ένταξη, παραφαρμακευτικά και cosmetics με έμφαση στη χρήση τοπικών προϊόντων) όσο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας.
Οι κοινές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το σχήμα των εταίρων αφορούν:
- Την βαθιά τεχνολογική καινοτομία ώστε να διασφαλιστεί «ίση πρόσβαση» στην υγεία για όλο τον πληθυσμό των περιφερειών
- Ψηφιακή προσωποποιημένη Καινοτομία και ανθρωποκεντρική απομακρυσμένη φροντίδα
- Ανεπτυγμένα Ευρωπαϊκά συστήματα δεδομένων υγείας
- Ψηφιακή Καινοτομία για την αντιμετώπιση της κρίσης του εργατικού προσωπικού στον τομέα της Υγείας.
Οι σημερινές επείγουσες προκλήσεις είναι αξεπέραστες και σύνθετες για να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένους φορείς. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ διαφορετικών Περιφερειών στην Ευρώπη ενώ πολλές Περιφέρειες έχουν πέσει στη παγίδα μακράς περιόδου μηδενικής ή ελάχιστης ανάπτυξης. Καθώς το οικοσύστημα της Ψηφιακής Υγείας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 27,1% από το 2020 στο 2025, κύρια πρόκληση αποτελεί η κατανομή αυτή στις σχετικές αγορές. Οι εταίροι του έργου μοιράζονται ένα όραμα για ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία χωρίς σύνορα, το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στις περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα UNITE. Ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να συλλάβει τις ευκαιρίες των δημογραφικών μεταβάσεων και την αναδυόμενη «ασημένια οικονομία» στο ακέραιο.
Ένα οικοσύστημα χωρίς σύνορα που συγκεντρώνει βασικούς ενδιαφερόμενους από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών. Ένα οικοσύστημα που ενθαρρύνει και διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και ωθεί τις τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναβαθμιστούν και κυρίως ένα οικοσύστημα που διευκολύνει και ανοίγει νέες διαπεριφερειακές ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.
Προκειμένου να συνεργαστούν φορείς του οικοσυστήματος στην ψηφιακή υγεία για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ένα ποσοστό της τάξης του 70 % του έργου θα χρηματοδοτήσει οργανισμούς, επιχειρήσεις start ups εντός των ορίων των περιοχών και περιφερειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το έργο έχει έντονο καινοτόμο χαρακτήρα καθώς η εν λόγω χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων όπως τα από κοινού έργα καινοτομίας(Joint Innovation Projects JIP) και η προεμπορική σύμβαση(Pre-Commercial Procurement PCP), ενώ ο κάθε εταίρος του έργου θα αγοράσει σετ δοκιμών που θα περιλαμβάνουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής προκειμένου να δοκιμαστούν λύσεις που παρέχουν εταιρείες και start ups. (Agile Piloting).
Κύριος στόχος του έργου είναι να διευκολύνει τη δημιουργία, την ανανέωση των διαπεριφερειακών αλυσίδων αξίας στην ψηφιακή υγεία προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανοιχτές προσκλήσεις και τις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον θα αντιμετωπίσει την αδυναμία της ενσωμάτωσης των state-of-the -art ψηφιακών καινοτομιών και την έλλειψη καλών πρακτικών διαπεριφερειακής συνεργασίας στην ψηφιακή καινοτόμο υγεία. Θα διεξαχθεί μια σειρά διαπεριφερειακών προσκλήσεων για από κοινού έργα καινοτομίας και μια προ-εμπορική σύμβαση, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην αγορά.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν πέντε περιφερειακές αρχές, ένα Υπουργείο, ένας Φορέας χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης καθώς και μια Εθνική αναπτυξιακή εταιρεία. Επικεφαλής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας(EIT), που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό ψηφιακής Καινοτομίας.
Δράσεις Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
Η Π.Κ.Μ. θα χρηματοδοτήσει προτάσεις για από κοινού έργα καινοτομίας(Joint Innovation Projects JIP), στα οποία δύνανται να συμμετέχουν φορείς, εταιρείες και Start ups του Οικοσυστήματος που είναι εγκατεστημένοι στην ΠΚΜ μέχρι το ποσό των 924.687 ευρώ συνολικά.
Από το έργο αναμένεται να ενισχυθούν φορείς εταιρείες και Start ups για την ανάπτυξη, ενίσχυση λύσεων στην ψηφιακή υγεία με απώτερο στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στην ψηφιακή υγεία του πληθυσμού.
Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 19.595.983,75 €
Προϋπολογισμός Π.Κ.Μ: 1.495.983.25 €
Ποσοστό Ευρωπαϊκής Συγχρηματοδότησης: 50%
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης Έργου: 48 μήνες
Συμμετέχοντες Φορείς:
Το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει συνολικά 10 εταίρους, από 9 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελείται από τους εξής φορείς:
- Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (Βέλγιο) – Επικεφαλής Εταίρος
- Περιφέρεια SJAELLAND (Δανία)
- Υπουργείο Οικονομίας της Θουρριγγίας (Γερμανία)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα)
- Περιφέρεια της Λομβαρδίας (Ιταλία)
- Επαρχία της Malopolska (Πολωνία)
- Οργανισμός χρηματοδότησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης (Ρουμανία)
- Περιφερειακή Διοίκηση του Ivano-Frankivsk (Ουκρανία)
- Eθνική Αναπτυξιακή εταιρεία της Σκοτίας