QR Code

REFOCUS

Αναρτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, 2024

REFOCUS

Πρόγραμμα: INTERREG EUROPE 2021-2027
Τίτλος έργου:. «Περιφερειακός και Τοπικός Σχεδιασμός Κινητικότητας με την Ενσωμάτωση Εργαλείων Υποστήριξης Αποφάσεων – Regional and Local Mobility Planning Focusing on Inclusive Decision Support Tools»
Ακρωνύμιο: REFOCUS
Θεματικό πεδίο ενδιαφέροντος: Αστική κινητικότητα μηδενικών εκπομπών άνθρακα
Ιστοσελίδα : : https://www.interregeurope.eu/refocus

Twitter (X): REFOCUS Project (@REFOCUSInterreg) / X

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/refocus-project-interreg-europe/about

Περίληψη έργου: Το έργο REFOCUS συγκεντρώνει 10 εταίρους από 7 χώρες της ΕΕ για την ανταλλαγή εμπειριών στις νέες (καινοτόμες) προσεγγίσεις Εργαλείων Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support Tools – DSTs), οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν για τη λήψη αποφάσεων για έναν βιώσιμο σχεδιασμό κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις προτεραιότητες του σχεδιασμού κινητικότητας.

Ο γενικός στόχος είναι η βελτίωση των ικανοτήτων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε και τοπικό επίπεδο, για τη λήψη αποφάσεων με τη χρήση σχετικών εργαλείων και δεδομένων. Απώτερος στόχος είναι η μετάβαση στην επόμενη γενιά των ΣΒΑΚ-SUMPs, τα οποία, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι:

  1. να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων και των καινοτομιών των ΣΒΑΚ – SUMPs.
  2. να εξασφαλιστεί αποτελεσματική παρακολούθηση σε διαφορετικά επίπεδα τοπικά / περιφερειακά, με τη χρήση δεδομένων από διαφορετικές πηγές και με μεθοδολογίες/ μεθόδους συλλογής, διαχείρισης και ανάλυσης των δεδομένων αυτών.
  3. να ενισχυθούν οι ικανότητες στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων για τον συνεχή σχεδιασμό και τον επανασχεδιασμό που απαιτούν τα SUMPs.

Τα προτεινόμενα εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων θα διασφαλίσουν μια συντονισμένη λήψη αποφάσεων, ενσωματώνοντας τα τοπικά σχέδια στις περιφερειακές στρατηγικές, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν τον στόχο της κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα για ολόκληρη την περιοχή.

Δράσεις Π.Κ.Μ. : Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) ως εταίρος του έργου REFOCUS και μέσω αυτού, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης αποφάσεων που θα ενισχύσει τη συνεργασία με τους δήμους και θα αυξήσει τις δυνατότητες σχεδιασμού και εφαρμογής των ΣΒΑΚ. Η ΠΚΜ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο υποστήριξε τα τοπικά ΣΒΑΚ (που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από κάθε Δήμο) μέσω της δημιουργίας ενός Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ (Competence Center) (https://svak4rcm.imet.gr/),  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.). Το Κέντρο Υποστήριξης ΣΒΑΚ, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές, δικτύωση των ενδιαφερομένων και δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων.

Σήμερα, ορισμένοι δήμοι έχουν ήδη υιοθετήσει τα ΣΒΑΚ τους και ξεκινούν την εφαρμογή τους, ενώ άλλοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Αυτό δημιουργεί ένα “μωσαϊκό” από διαφορετικά ΣΒΑΚ στην έκταση της λειτουργικής περιοχής της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.  Μέσω του έργου REFOCUS, η ΠΚΜ στοχεύει στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων με διαδικασίες που ενσωματώνουν εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων για τον συντονισμό του στρατηγικού συμμετοχικού σχεδιασμού, ειδικά σε μητροπολιτικό επίπεδο για τη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΚΜ θα διεξάγει δράσεις ανταλλαγής εμπειριών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

Διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο την ενεργή συμμετοχή τους και την ανάληψη σημαντικού ρόλου στο έργο.

Εργαστήρια πρακτικής εφαρμογής και συναντήσεις για την επίτευξη συναίνεσης ως προς τις προτεινόμενες λύσεις του έργου.

Εργαστήρια συν-δημιουργίας για τον καθορισμό λύσεων.

Στη συνέχεια από τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων θα καταρτιστεί ολοκληρωμένη πρόταση για την ενσωμάτωση των συμπερασμάτων του έργου στο ΠΕΠ ως εργαλείο πολιτικής.

Η ΠΚΜ θα συμμετέχει στις δραστηριότητες επικοινωνίας και στην έκδοση περιφερειακών δελτίων τύπου. Επίσης, θα αξιολογήσει της επιπτώσεις των πολιτικών μέσω συναντήσεων διαπεριφερειακών εταίρων και περιφερειακών ομάδων ενδιαφερομένων. Σε διαπεριφερειακό επίπεδο, μέσω του έργου θα παραχθούν παραδοτέα, όπως εκδηλώσεις ανταλλαγής εμπειριών, προσδιορισμένες καλές πρακτικές, κοινές μελέτες, εκθέσεις συγκριτικής αξιολόγησης και συστάσεις πολιτικής. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα εμπλακούν ενεργά σε αυτές τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων του έργου.

Σε ό,τι αφορά το εργαλείο πολιτικής, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠ ΚΜ) 2021-2027, η ΠΚΜ θα αναζητήσει τρόπους να συμπεριλάβει νέα εργαλεία στον στόχο Πολιτικής 5: «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης όλων των εδαφικών τύπων και τοπικών πρωτοβουλιών». Πιο συγκεκριμένα, θα δοθεί έμφαση στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας, με την μεταφορά γνώσεων και καλών πρακτικών από άλλες περιοχές προσαρμοσμένες κατάλληλα.

Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 1.827. 454 €

Προϋπολογισμός Π.Κ.Μ: 124.300€

Ποσοστό Ευρωπαϊκής Συγχρηματοδότησης: 80%

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης Έργου: 36 μήνες, επίσης προβλέπονται επιπλέον 12 μήνες για την παρακολούθησή του και επιπλέον 3 μήνες για το κλείσιμό του

Συμμετέχοντες Φορείς :

Το έργο REFOCUS, συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, και περιλαμβάνει εταίρους με ευρεία γκάμα εξειδίκευσης από όλη την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους εξής φορείς:

  1. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης: ΕΚΕΤΑ Greece (Ελλάδα)
  2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Greece (Ελλάδα)
  3. City of Poznan Poland (Polska)
  4. Poznań Institute ofTechnology Poland (Polska)
  5. Institute for Transport and Logistics Foundation Italy (Italia)
  6. City of Stockholm Sweden (Sverige)
  7. Municipal Enterprise “Susisiekimo paslaugos” Lithuania (Lietuva)
  8. City of Sint-Niklaas Belgium(Belgique/België)
  9. POLIS AISBL Belgium(Belgique/België)
  10. Municipal institutionCity Institute Lviv Ukraine