EΡΥΘΡΑ
Η ερυθρά οφείλεται στον ιό της ερυθράς και είναι ιογενής λοίμωξη.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον ρινοφάρυγγα. Η νόσος παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις με άμεση επαφή ή με σταγονίδια από άτομα που νοσούν.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Διακρίνεται σε δύο μορφές:
α) επίκτητη ερυθρά, η οποία είναι ήπια εξανθηματική ιογενής νόσος που συχνά είναι ασυμπτωματική ή υποκλινική (το άτομο δεν καταλαβαίνει ότι νοσεί). Στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως με εξάνθημα στο πρόσωπο που απλώνεται στον κορμό και στα άκρα και συνήθως εξασθενεί μετά από λίγες ημέρες, ενώ στους ενήλικες προκαλεί καταβολή, πυρετό, ανορεξία και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Ακολουθεί γενικευμένη επώδυνη λεμφαδενοπάθεια, η οποία διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν αρθραλγία και αρθρίτιδα, επιπεφυκίτιδα και ορχίτιδα.
β) συγγενής ερυθρά προκύπτει όταν κατά τη λοίμωξη της εγκύου ο ιός περνά στο έμβρυο με αποτέλεσμα - τη γέννηση νεογνού με συγγενείς ανωμαλίες, - την αυτόματη αποβολή του εμβρύου ή - πρόωρο τοκετό. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές, με την κώφωση να είναι η συχνότερη. H προσβoλή των ματιών μπορεί να εκδηλωθεί με καταρράκτη, μικροφθαλμία, γλαύκωμα και αμφιβληστροειδοπάθεια. Συγγενής καρδιοπάθεια προκαλείται στα μισά τουλάχιστον παιδιά μητέρων που νόσησαν κατά τους δυο πρώτους μήνες της κύησης. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα οι πιθανές βλάβες περιλαμβάνουν μικροκεφαλία, πνευματική καθυστέρηση και διαταραχές της συμπεριφοράς.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Οι επιπλοκές της νόσου δεν είναι συνηθισμένες και εμφανίζονται συχνότερα στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αρθρίτιδα ή αρθραλγία, κάτι που σπάνια εμφανίζεται σε παιδιά ή ενήλικες άνδρες. Σπανίως παρουσιάζεται εγκεφαλίτιδα και η θνητότητα κυμαίνεται από 0-50%.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ