ΕΡΠΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ


Πρόκειται για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) που προκαλείται από δύο τύπους ιών. Οι ιοί ονομάζονται απλού έρπητα τύπου (HSV)1 και του απλού έρπητα τύπου 2.

Ο ιός HSV2 είναι αυτός που προσβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Ο ιός HSV1 προκαλεί μολύνσεις κυρίως στο στόμα και στα χείλη (επιχείλιος έρπης). Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον HSV-1 κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας από μη-σεξουαλική επαφή. Σπάνια μπορεί να μολύνει και τα γεννητικά όργανα.

Ο ιός του έρπητα μετά από την πρώτη μόλυνση που θα προκαλέσει, παραμένει για πάντα στον οργανισμό και ενεργοποιείται όταν η άμυνα του οργανισμού είναι χαμηλή όπως π.χ σε ένα εμπύρετο νόσημα δημιουργώντας επιχείλιο εξάνθημα.

Μετάδοση

Μεταδίδεται με κολπική, πρωκτική ή στοματική σεξουαλική επαφή από φορέα ο οποίος μπορεί να μην έχει εμφανείς και ορατές βλάβες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων .Τα δερματικά έλκη στην περιοχή περιέχουν τον ιό η δε επαφή με αυτές τις βλάβες (έλκη), τον μεταδίδει.

Επίσης ο ιός μπορεί να βρίσκεται και στο δέρμα της γεννητικής περιοχής έστω και εάν δεν υπάρχουν τοπικά σημεία λοίμωξης και η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω του δέρματος

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έρπητα δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα γι αυτό και συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.

Τα πρώτα σημεία μετά από την προσβολή από τον ιό HSV2, εκδηλώνονται συνήθως μετά από 2 εβδομάδες.

Τα έλκη (πληγές) εμφανίζονται συνήθως ως μία ή περισσότερες φυσαλίδες πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, το ορθό ή το στόμα. Οι φυσαλίδες σπάνε και αφήνουν επώδυνες πληγές που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να επουλωθούν.

Την πρώτη φορά που κάποιος έχει προσβληθεί τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, πόνοι στο σώμα, ή πρησμένοι αδένες. Οι επαναλαμβανόμενες προσβολές είναι συνηθισμένες ιδίως κατά την διάρκεια του πρώτου έτους μετά την μόλυνση δηλαδή, επαναλαμβανόμενα επεισόδια 4 με 5 φορές τον χρόνο. Ωστόσο αυτές είναι μικρότερες και λιγότερο σοβαρές από την πρώτη προσβολή.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το κάψιμο κατά την ούρηση και για τις γυναίκες ειδικά, η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Αν και ο ιός παραμένει στο σώμα για όλη την ζωή ,οι επανεμφανίσεις συμπτωμάτων τείνουν να μειώνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα στα επόμενα χρόνια

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία έως σήμερα που να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό.

Υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση της συχνότητας και της βαρύτητας των υποτροπών αλλά και για την μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στον ερωτικό σύντροφο..

Προληπτικά μέτρα

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την μόλυνση είναι η αποχή (προφύλαξη 100%). Αυτό φυσικά είναι αδύνατο για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορεί να μειώσουν το κίνδυνο μόλυνσης όπως:

Χρησιμοποιώντας προφυλακτικά λατέξ με τον σωστό τρόπο σε κάθε σεξουαλική επαφή κολπική, στοματική ,πρωκτική. Ωστόσο το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων και η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω του παρακείμενου δέρματος. Ετσι με το προφυλακτικό δεν υπάρχει πλήρης προστασία, αλλά όμως ελαττώνεται ως ένα βαθμό ο κίνδυνος μόλυνσης

Εάν ο ένας από τους δύο ερωτικούς συντρόφους παρουσιάζει έρπηγεννητικών οργάνων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι προτιμότερο να μην υπάρχει ερωτική κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων και των κλινικών σημείων.

Αν είναι δυνατόν, να υπάρχει αμοιβαία μονογαμική σχέση στην οποία τα άτομα έχουν κάνει τα τεστ για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και είναι αρνητικά. Τα άτομα που πάσχουν από ένα ΣΜΝ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και από ένα άλλο.

Αν αγγίξει κάποιος τις πληγές (έλκη) ή τα υγρά στην περιοχή πρέπει να πλύνει αμέσως τα χέρια του πολύ καλά ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα σημεία του σώματος όπως πχ στα μάτια.

Τακτικές ιατρικές εξετάσεις για ΣΜΝ.

Ερπης των γεννητικών οργάνων και εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης σε άτομο που είναι φορέας του ιού, απαιτείται προγεννητική φροντίδα.

Το νόσημα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, προωρότητα, και σε βαρεία λοίμωξη του νεογνού, τον «νεογνικό έρπητα» με την μετάδοση της λοίμωξης από την μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης για να μειωθεί ο κίνδυνος τυχόν μετάδοσης της ασθένειας στο νεογνό ίσως απαιτηθεί κατά την κρίση του ιατρού «καισαρική τομή»

Απαιτείται ιατρική παρακολούθηση καθ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.