QR Code

Δράσεις της Διοίκησης της Π.Ε. Χαλκιδικής για την ελαιοκαλλιέργεια

post_thumbnail

Με αφορμή την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής περιόδου της ελιάς, παρουσιάζονται οι δράσεις που ανέλαβε η Διοίκηση της Π.Ε. Χαλκιδικής για την ελαιοκαλλιέργεια τη χρονιά που πέρασε.

Πραγματοποιήθηκε ένα πλήθος παρεμβάσεων προς τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, Δημόσιους Οργανισμούς και αναπτύχθηκαν συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα για πρακτικά θέματα που απασχολούν τους ελαιοκαλλιεργητές.

Οι ενέργειες της Διοίκησης της Π.Ε.Χ. κινήθηκαν στην κατεύθυνση της στήριξης των παραγωγών με παρεμβάσεις προς:

·       το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής, ως συνέπεια των κλιματικών συνθηκών, για την ακαρπία και για διάφορα θέματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο και την εφαρμογή των προγραμμάτων που αυτοί συμμετέχουν (Νέοι Αγρότες Σχέδια βελτίωσης, Βιολογική Γεωργία)

·       το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το καθεστώς εργασίας των εργατών γης από τρίτες χώρες,

·       το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την υλοποίηση έργων και επενδύσεων που θα ενισχύσουν την προοπτική του κλάδου (ενδεικτικά αναφέρουμε Φράγμα Χαβρία, Διαχείριση υδάτων Ολύνθιου, Φράγμα Πετρένια).

Η καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, συνεισφέρει στην εθνικό εισόδημα, ωστόσο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική κρίση, με πιο πρόσφατη την ακαρπία και τα προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη νερού.

Σε αυτό το πλαίσιο,  ήδη από τον Αύγουστο του 2024, κατατέθηκε πρόταση στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», για την ίδρυση Ινστιτούτου Επιτραπέζιας Ελιάς στη Χαλκιδική. Η πρόταση αυτή έχει ως σκοπό την μελέτη της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής τον τόπο παραγωγής της, στις εδαφοκλιματικές συνθήκες καλλιέργειάς της και στη διερεύνηση καλλιεργητικών μεθόδων που θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η Διοίκηση της Π.Ε.Χ. συνεργάστηκε με επιστημονικούς φορείς και Δημόσιες Υπηρεσίες, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Στις αρχές Νοεμβρίου οργανώθηκε Ημερίδα στον Πολύγυρο, σχετικά με τη «Διαχείριση του νερού» και τις απαιτήσεις της ελαιοκαλλιέργειας, όπως αυτές διαμορφώνονται στις μέρες μας.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας (ΕΠΔ), υλοποιούνται δράσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος αντιμετώπισης του δάκου στην Π.Ε. Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των μεθόδων υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις σε ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς:

·       Εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής για τη βελτιστοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Χαλκιδικής

·       Αξιολόγηση του συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης πληθυσμών δάκου, μέσω ηλεκτρονικής παγίδας χαμηλού κόστους

·       Αξιολόγηση συστήματος μαζικής παγίδευσης για την αντιμετώπιση του δάκου στους ελαιώνες της Π.Ε. Χαλκιδικής

·       Μελέτη της επίδρασης των μεθόδων αντιμετώπισης του δάκου στους φυσικούς εχθρούς του

Επίσης υλοποιούνται ερευνητικές δράσεις της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου, στο πλαίσιο του «Προγράμματος συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου» που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.