Δίκτυο πρόληψης και προαγωγής
Αγαπητοί επισκέπτες
Η έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία περιλαμβάνει και την πρόληψη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Υγειονομικού Συστήματος μιας χώρας, του οποίου είναι κεντρικός μοχλός και επίκεντρο στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η κατάκτηση και διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας αποτελεί κύρια προτεραιότητα των σύγχρονων κοινωνιών και εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, όπως η ειρήνη, η εκπαίδευση, οι φυσικοί πόροι, το σταθερό οικοσύστημα, η διατροφή, τα έσοδα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα.
Η προαγωγή της υγείας είναι ένα από τα νεώτερα « κινήματα» της Δημόσιας Υγείας και προέκυψε από την διαπίστωση ότι τα μεγάλα προβλήματα υγείας του πληθυσμού δεν λύνονται μόνο με την ιατρική φροντίδα αλλά απαιτείται γενικότερη κοινωνική προσπάθεια.
Η πρόληψη επηρεάζει περισσότερο τους δείκτες θνησιμότητας από ότι η θεραπευτική και είναι η μόνη που μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες νοσηρότητας.
Στους ανθρώπους των ανεπτυγμένων χωρών το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς, αλλά τα ποσοστά νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας παραμένουν υψηλά. Πράγματι η κατάσταση της υγείας εξαρτάται συχνά από τον τρόπο που το κάθε άτομο αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν την υγεία του ( διατροφικές συνήθειες, φυσική άσκηση, κάπνισμα κ.λ.π.) όπως και από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αλλά και τις συνθήκες εργασίας. Πολλές από τις συνθήκες αυτές προσφέρονται για αποτελεσματική πρόληψη των ασθενειών και βελτίωση της υγείας εν γένει.
Η πληροφόρηση συμβάλλει καθοριστικά στο να κάνουν τα άτομα σωστές επιλογές και να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες να έχουν, δηλαδή, ενεργητική συμμετοχή η οποία θα δηλώνει υπευθυνότητα απέναντι στο εαυτό τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
Η εκπόνηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, στοχεύει σ’ αυτήν την δράση και συνεπικουρεί τις παραδοσιακές μεθόδους πρόληψης δηλαδή της διαφώτισης και της ενημέρωσης.
Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος, αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», (Τριχόπουλος, 1982)
Σκοπός
Ο σκοπός της δημιουργίας του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, είναι η ανάπτυξη και η επέκταση των δράσεων πρόληψης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι δράσεις αυτές ήδη εφαρμόζονται από το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ στην ΜΕ Θεσσαλονίκης από το 2011.
Η επέκταση των δράσεων πρόληψης θα εφαρμοστεί με την ενεργό συμμετοχή των Επαγγελματιών Υγείας των Διευθύνσεων Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται στην χωρική τους αρμοδιότητα με συντεταγμένο τρόπο και μετά από Κεντρικό Σχεδιασμό ως προς τα προγράμματα του Δικτύου, από τον Συντονιστή που είναι το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΚΜ.
Μέσα στους σκοπούς του Δικτύου εντάσσεται και η συνεργασία με φορείς τόσο του δημοσίου και όσο και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.
τηλέφωνα: | 2313330901, 2313330859, 2313330861, 2313330885, 2313330836 |
Email: | i.renasko στο pkm.gov.gr a.adamidou στο pkm.gov.gr c.skoutzou στο pkm.gov.gr i.pavlou στο pkm.gov.gr g.dadakou στο pkm.gov.gr |