QR Code

ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

post_thumbnail

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (M.Ε.) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1.Στόχοι  
1.1Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων καταρτίστηκε από τη Δ.Α.Ο.Α της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2Αφορά το διάστημα της καρποφορίας με καρπόδεση του 50 % των ανθέων και τη διατήρηση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3Ο βαμβακοπαραγωγός απαιτείται να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.  
2.Διαπιστώσεις  
2.1Οι βαμβακοφυτείες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βρίσκονται στο στάδιο βλαστικής ανάπτυξης «Καρποφορία με καρπόδεση του 50% των ανθέων ».
2.2             2.3    Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη η 2η γενεά (γενεά του Αυγούστου)  του πράσινου σκουληκιού και η 2η με 3η γενεά του ρόδινου σκουληκιού. Συλλήψεις ενηλίκων, τόσο του πράσινου (πολύ λίγες), όσο και του ρόδινου σκουληκιού, υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης στις οποίες εγκαταστάθηκαν φερομονικές παγίδες. Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για προνύμφες, διαπιστώθηκαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι πάνω από το όριο επέμβασης σε ένα (στην περιοχή Κουφαλίων, 8 προνύμφες στα 100 φυτά) από τους τέσσερις αγρούς παρατήρησης. Από τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι διαπιστώθηκαν μικροί πληθυσμοί από αλευρώδεις.  
3.Συστάσεις –καλλιεργητικές πρακτικές  
3.1Είναι απαραίτητο να συνεχίζεται η παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών ανά τρεις (3) με τέσσερις (4) ημέρες τόσο για το πράσινο όσο και το ρόδινο σκουλήκι. Το κατώτατο όριο επέμβασης είναι: τέσσερις (4) προνύμφες πράσινου σκουληκιού 1ου και 2ου σταδίου μέχρι ένα (1) εκατοστό στα 100 βαμβακόφυτα κ.μ.ο. ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμιση (1,5) μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο., πέντε έως οκτώ (5-8) προνύμφες ρόδινου σκουληκιού κ.μ.ο., στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων σε δείγμα που λήφθηκε κατά τη διαγώνιο του αγρού.
3.2Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία τρυφερών, χυμωδών βλαστικών ιστών οι οποίοι προσελκύουν τα έντομα.  
4.Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.  
 Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί παρατηρήσουν στις συνεχόμενες δειγματοληψίες στο χωράφι τους προσβολή από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι υψηλότερη από τα όρια που αναφέρονται στη 3.1 παράγραφο, μόνο τότε να προβούν σε ψεκασμό  με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
Συστήνονται κατά προτεραιότητα :
1. Τα βιολογικά εντομοκτόνα
2. Τα χημικά εκλεκτικά εντομοκτόνα
3. Τα χημικά εντομοκτόνα μη εκλεκτικά
 
Μετά τον ψεκασμό των βαμβακοφύτων, συνιστάται να συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ο ψεκασμός να επαναληφθεί μόνο όταν υπάρχουν ξανά οι συνθήκες που αναφέρονται παραπάνω (3.1).
Όταν προκύπτει ανάγκη επαναληπτικών επεμβάσεων συνιστάται η χρήση εντομοκτόνων διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
 
Προσοχή:
Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για τους ανωτέρω εχθρούς αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.
Για την προστασία των μελισσών οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται τη νύχτα.
               Ο ΑΝ/ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
                                        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ