ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΣΗ - ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΚΑΜΠΥΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ
Πρόκειται για μια γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται καμπυλοβακτηρίδιο .
Το καμπυλοβακτηρίδιο αποτελείται από 19 τουλάχιστον είδη, αλλά δύο είναι τα πιο συχνά αίτια γαστρεντερίτιδας το Campylobacter jejuni και το Campylobacter coli .
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την έκθεση και διαρκούν από μία ως δύο εβδομάδες. Συνήθως τα άτομα αναρρώνουν στις 5 πρώτες ημέρες.
Το φάσμα των συμπτωμάτων ποικίλει από υδαρή, μη αιμορραγική διάρροια ως την σοβαρή φλεγμονώδη διάρροια (συχνά αιμορραγική) με κοιλιακό άλγος και πυρετό. Εκτός από αίμα, στα κόπρανα μπορεί να βρεθούν βλέννα, πύον και λευκά αιμοσφαίρια.
Πολλές φορές η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, ενώ περιστασιακά είναι αυτοπεριοριζόμενη.
Σπάνιες επιπλοκές της λοίμωξης είναι η αρθρίτιδα και σε μερικά άτομα μπορεί να εμφανιστεί ένα σύνδρομο (σ. Guillain – Barre) που πλήττει το νευρικό σύστημα και ξεκινά αρκετές εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί να έχουν σοβαρότερες επιπλοκές από την καμπυλοβακτηριδίωση.
Τρόπος μετάδοσης
Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί όσο και η λοίμωξη, συνήθως από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Μετά την ανάρρωση οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά μπορεί να γίνουν φορείς και να αποβάλουν το βακτήριο από δύο έως και επτά εβδομάδες.
Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:
- Η κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού.
Κύριος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο είναι η κατανάλωση μολυσμένου ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος (συνήθως πουλερικών), ή άλλου μολυσμένου τροφίμου ή η κατανάλωση μολυσμένου
νερού.
- Μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Η μετάδοση της λοίμωξης από άτομο σε άτομο είναι σπάνια.
- Άλλοι τρόποι μετάδοσης
Από την μεταφορά μικροβίων κατά το χειρισμό των τροφίμων στην κουζίνα μέσω των χεριών ή επιφανειών κοπής που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια χειρισμού ωμών πουλερικών( π.χ ίδια επιφάνεια κοπής πουλερικών και λαχανικών)
- Κατανάλωση μη παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος
- Από επιφανειακά νερά και ρυάκια μολυσμένα με κόπρανα ζώων.
Θεραπεία
Αν και η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, και τα άτομα αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία με κατανάλωση πολλών υγρών , η λήψη αντιμικροβιακής αγωγής ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρή κλινική εικόνα.
Προφυλακτικά μέτρα
- Επιμελές μαγείρεμα όλων των προϊόντων που σχετίζονται με τα πουλερικά.
- Ατελώς ψημένο κοτόπουλο δεν πρέπει να καταναλώνεται.
- Πλύσιμο των χρειών με νερό και σαπούνι κατά τον χειρισμό τροφίμων ζωικής προέλευσης και για την αποφυγή της επιμόλυνσης άλλων προϊόντων όπως π.χ λαχανικών.
- Τα πουλερικά στις πτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής να πίνουν χλωριωμένο νερό ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση του βακτηριδίου ανάμεσα τους.
- Εφαρμογή απλών και υγιεινών πρακτικών στην κουζίνα όπως:
- Χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και για τα άλλα τρόφιμα
- Ο καθαρισμός των πάγκων προετοιμασίας τροφίμων και των επιφανειών κοπής, να πλένονται μετά την χρήση τους με ζεστό νερό και σαπούνι .
- Να μην καταναλώνεται μη παστεριωμένο γάλα και μη χλωριωμένο νερό.
- Τα άτομα με διάρροια θα πρέπει να πλένουν λεπτομερώς τα χέρια τους με νερό και σαπούνι μετά την χρήση τουαλέτας και δεν θα παρασκευάζουν τρόφιμα.
- Σε επαφή των χεριών με κόπρανα ζώων , αυτά πρέπει να πλένονται επιμελώς.