QR Code

Ρίψη εμβολίων-δολωμάτων για την ανοσοποίηση των ζώων της άγριας πανίδας κατά της λύσσας στις 16/04/2024 έως 22/04/2024

post_thumbnail

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ανακοινώνονται τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της Εαρινής εκστρατείας – διανομής εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων στις 16/04/2024 έως 22/04/2024, θα πραγματοποιηθούν  ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων από το αεροδρόμιο της Έδεσσας στις κάτωθι περιοχές :

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ →  ΦΥΤΕΙΑ, ΑΡΚΟΧΩΡΙΟΝ, ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ, ΜΟΝΟΣΠΙΤΑ, ΝΑΟΥΣΑ, ΚΟΠΑΝΟΣ, ΧΑΡΙΕΣΣΑ, ΛΕΥΚΑΔΙΑ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΝ, ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΝ, ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ΜΑΡΙΝΑ, ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΝ, ΣΑΝΤΑ, ΠΟΛΛΑ ΝΕΡΑ, ΆΝΩ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΝ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΟΛΥΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΝ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΝ, ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ, ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΡΟΔΑΚΙΝΕΑ, ΣΤΑΘΜΟΣ,

 Τα προβλεπόμενα  σχέδια πτήσεων ρίψεις  δολωμάτων με αεροπλάνα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν  με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις κ.λπ.). Ο εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας(τουλάχιστον 20 δολώματα/km2).

Σχετικά με τα εμβόλια – δολώματα, που χρησιμοποιούνται για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι:

  • Το εμβόλιο – δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Σε περίπτωση επαφής με αυτό, πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
  • Σε περίπτωση εύρεσης των εν λόγω εμβολίων – δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές απαγορεύεται στους πολίτες να τα ακουμπούν ή να τα πατούν, καθώς και να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά, ενώ επιβάλλεται η σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

Πληροφορίες για τη νόσο στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr : Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα) καθώς και στο www.keelpno.gr