ΨΩΡΑ
Η ψώρα προκαλείται από προσβολή του δέρματος από το άκαρι της ψώρας (παράσιτο δέρματος).
Μετάδοση
Το άκαρι ψώρας συνήθως εξαπλώνεται με άμεση, παρατεταμένη επαφή δέρματος με δέρμα με άτομο που έχει ψώρα.
Η ψώρα εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο και επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των φυλών και των κοινωνικών τάξεων . Οι νοσοκομειακοί χώροι, γηροκομεία και οι φυλακές είναι συχνά εστίες κρουσμάτων ψώρας.
Όταν ένα άτομο μολυνθεί με ψώρα για πρώτη φορά, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται περίπου δύο μήνες (2-6 εβδομάδες) μετά την μόλυνση. Ωστόσο, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί ακόμα να μεταδώσει ψώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα.
Αν κάποιος είχε προηγουμένως ψώρα, τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ νωρίτερα (1-4 ημέρες) μετά την έκθεση.
Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ψώρας ,είναι κνησμός (φαγούρα) ,ειδικά την νύχτα και δερματικό εξάνθημα (ερυθηματώδεις βλατίδες). Διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα ,όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.
Κνησμός και εξάνθημα μπορεί να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε κοινές περιοχές όπως:
- Μεταξύ των δακτύλων
- Καρπός χεριού
- Αγκώνας
- Μασχάλη
- Πέος
- Θηλή
- Μέση
- Γλουτοί
- Ωμοπλάτες
Το κεφάλι, το πρόσωπο, ο λαιμός, οι παλάμες και τα πέλματα συχνά εμπλέκονται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, αλλά συνήθως όχι σε ενήλικες και μεγάλα παιδιά.
Περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από την στιγμή μόλυνσης μέχρι την καταστροφή ενηλίκων παρασίτων και αυγών ,συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.
Πιθανές επιπλοκές:
Η έντονη φαγούρα της ψώρα οδηγεί σε ξύσιμο που μπορεί να οδηγήσει σε πληγές του δέρματος.
Οι πληγές μερικές φορές μολύνονται από βακτήρια του δέρματος.
Διάγνωση
Η διάγνωση της προσβολής από ψώρα συνήθως γίνεται με βάση την συνήθη εμφάνιση και κατανομή του εξανθήματος και της παρουσίας των αυγών.
Όποτε είναι δυνατόν, η διάγνωση της ψώρας πρέπει να επιβεβαιωθεί με τον εντοπισμό ακάρεων, των αυγών ή κόπρανα ακάρεων . Αυτό μπορεί να γίνει με την προσεκτική αφαίρεση του ακαρεως ή με την απόξεση του δέρματος για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο .
Θεραπεία
Τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων
ΠΡΟΛΗΨΗ
- Η ψώρα εμποδίζεται αποφεύγοντας την άμεση επαφή δέρματος με το δέρμα με ένα προσβεβλημένο άτομο ή με αντικείμενα όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιούνται από ένα προσβεβλημένο άτομο.
- Ως στενή επαφή κυρίως ορίζεται η άµεση, παρατεταµένη, δέρµα µε δέρµα επαφή, κατά την περίοδο μεταδοτικότητας. Για παράδειγµα µια σύντοµη χειραψία ή ένα απλό αγκάλιασµα συνήθως δεν µεταδίδουν τη νόσο. Στην περίπτωση της νορβηγικής ψώρας (βαρύτερη µορφή της νόσου ), στενή επαφή µπορεί να αποτελεί και η σύντοµη επαφή δέρµα µε δέρµα ή η έκθεση σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή ακόµα και σε έπιπλα που χρησιμοποίησε ο ασθενής .
- Η θεραπεία ψώρας συνήθως συνιστάται για τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, ιδιαίτερα για εκείνους που είχαν παρατεταμένη επαφή με το δέρμα του πάσχοντος.
- Τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των 3 ημερών πριν από τη θεραπεία θα πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία και να στεγνώνουν στον ήλιο ή σε στεγνωτήριο και να ακολουθεί σιδέρωμα . Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να καθαριστούν ή πλυθούν μπορούν να απολυμανθούν αποθηκεύοντας τα σε μια κλειστή πλαστική σακούλα για αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα. Τα ακάρεα γενικά δεν επιβιώνουν περισσότερο από 2 έως 3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα.
- Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στην εργασία τους, στο σχολείο , 24 ώρες μετά την εφαρμογή της 1ης θεραπείας ή μέχρι ο θεράπων ιατρός να ορίσει ότι δεν είναι πια μεταδοτικό.
- Τα δωμάτια που χρησιμοποιούνται από έναν ασθενή με ψώρα πρέπει να καθαριστούν καλά με ηλεκτρική σκούπα μετά τη χρήση και να καλύπτονται µε κάλυµµα (π.χ. πλαστικό) για 5-7 ηµέρες, αν θεωρηθεί ότι χρήζουν αποπαρασίτωσης (ιδίως στην περίπτωση ασθενούς µε εκτεταµένη παρουσία εφελκίδων – υπερκερατωσικών πλακών).
- Η περιβαλλοντική απολύμανση με τη χρήση ψεκασμών είναι γενικά περιττή και αποθαρρύνεται.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ