ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (Σ Μ Ν)


Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ),είναι τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Συχνά αντί του όρου αυτού χρησιμοποιείται ο όρος  Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Ο αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι αναγνωρίζονται ως και σήμερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι, υπερβαίνει τους 30. Περιλαμβάνονται βακτήρια, μυκοπλάσματα, χλαμύδια, ιοί, μύκητες, παράσιτα και πρωτόζωα. και καθένας απ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς, εκτός από την ειδική λοίμωξη την οποία προκαλεί, συχνά μπορεί να διαγνωσθεί ως συμμέτοχος σε πληθώρα πολυπαραγοντικών νοσολογικών συνδρόμων
Τα ΣΜΝ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις λοιμώξεις από:

Μετάδοση

Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή κολπική, πρωκτική ή στοματική όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό.
Μπορείς να μολυνθείς από ένα ΣΜΝ περισσότερες από μια φορές, είτε από ένα μη θεραπευμένο σύντροφο είτε από ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο.  Μία θεραπευμένη  λοίμωξη από χλαμύδια, γονόρροια  ή σύφιλη δεν προστατεύει τους ασθενείς από επαναμόλυνση, δηλαδή , δεν αφήνει ανοσία.
Ο φορέας του ΣΜΝ  μπορεί να είναι ασυμπτωματικός (π.χ χλαμύδια) και να μεταδίδει χωρίς να γνωρίζει ότι πάσχει, εφ όσον βέβαια δεν παίρνει τις κατάλληλες προφυλάξεις (προφυλακτικό).
Για ορισμένα από αυτά τα νοσήματα  είναι δυνατή η  μετάδοση από την μητέρα στο έμβρυο π.χ Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μία πιθανή χλαμυδιακή λοίμωξη της μητέρας που δεν έχει θεραπευτεί , είναι δυνατόν να ευθύνεται  για την εμφάνιση σοβαρών οφθαλμικών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε τύφλωση, σε περισσότερα από 4000 νεογνά/έτος παγκοσμίως.

 Συμπτώματα

Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, ότι πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Εάν δεν χορηγηθεί αγωγή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως με εκδηλώσεις από την περιγεννητική περιοχή και πιθανόν να περιλαμβάνουν ,ασυνήθιστες ή δύσοσμες εκκρίσεις  από τα γεννητικά όργανα (π.χ γονοκοκκική ουρηθρίτιδα), τοπικές βλάβες (έλκη), πόνο και  καύσο κατά την ούρηση, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή στις γυναίκες, τοπικό  εξάνθημα στα γεννητικά όργανα (π.χ  έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα) ή και άλλα σημεία του σώματος (σύφιλη)
Σχεδόν όλα τα ΣΜΝ (HIV, Σύφιλη κ.α.) παρουσιάζουν «εξωγεννητικές» εκδηλώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές σπανίως οι ασθενείς συνδυάζουν τα συμπτώματα με το σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και έτσι καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία τους. Εκδηλώσεις μπορεί να εμφανισθούν από τη στοματική κοιλότητα, τους οφθαλμούς, τις αρθρώσεις, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Τα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, αν και η αντιμετώπισή τους επιπλέκεται από το γεγονός της ασυμπτωματικής τους μετάδοσης, όπως στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων και των κονδυλωμάτων.
Κάποια αντιμετωπίζονται μόνο με συμπτωματική θεραπεία  και σε κάποια η θεραπεία είναι ριζική . Σημασία έχει ότι δεν παρέχει ανοσία και υπάρχει  κίνδυνος επαναμόλυνσης αν δεν ακολουθήσουν ταυτόχρονη θεραπεία και οι σεξουαλικοί σύντροφοι του πάσχοντα ώστε να διακοπεί ο κύκλος της μετάδοσης.
Επί πλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη ενός ΣΜΝ διευκολύνει τη μετάδοση και άλλου ΣΜΝ, όπως της HIV λοίμωξης, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Επιπλοκές

Ο κίνδυνος της πιθανής εμφάνισης επιπλοκών εξαρτάται από την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΣΜΝ. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε παραμελημένες περιπτώσεις που δεν έχουν λάβει θεραπεία ή περιπτώσεις ατελούς θεραπείας π.χ :

Πρόληψη

Η πρόληψη της διασποράς των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και  πρακτικών.  Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας, η πρόληψη και ο έλεγχος των ΣΜΝ  βασίζεται στις ακόλουθες στρατηγικές:
1.Προγράμματα ενημέρωσης,  παρέμβασης και  προαγωγής υγείας,  2.Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων


1.Προγράμματα ενημέρωσης,  παρέμβασης και  προαγωγής υγείας
Τα προγράμματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

2.Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
Αυτή  περιλαμβάνει:

Χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό

Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.