ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ


Η εχινοκοκκίαση είναι μια παρασιτική νόσος του ανθρώπου και των ζώων που προκαλείται από είδη ταινιών που ανήκουν στο γένος Echinococcus. Στην χώρα μας ενδημεί ο Echinocοccus granulosus, που βρέθηκε σε σκύλους (οριστικός ξενιστής), πρόβατα, βοοειδή, κατσίκες, αλεπούδες και χοίρους (ενδιάμεσοι ξενιστές). H νόσος, που ονομάζεται και υδατίδωση, χαρακτηρίζεται από την παρουσία κύστεων (υδατίδες κύστεις) που αναπτύσσονται στα εσωτερικά όργανα, συχνότερα στο ήπαρ (συκώτι) και στους πνεύμονες .

Συμπτώματα
Τα άτομα με κυστική εχινοκοκκίαση παραμένουν συχνά ασυμπτωματικά μέχρις ότου οι υδατίδες κύστεις που περιέχουν τα παράσιτα των προνυμφών μεγαλώσουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο, ναυτία και εμετό. Οι κύστες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια αρκετών ετών πριν φθάσουν στην ωριμότητα και ο ρυθμός εμφάνισης των συμπτωμάτων εξαρτάται συνήθως από τη θέση της κύστης. Οι κύστες εντοπίζονται κυρίως στο ήπαρ και τους πνεύμονες, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον σπλήνα, στους νεφρoύς, στην καρδιά, στα οστά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των ματιών. Η ρήξη κύστεων προκαλείται συχνότερα από τραύμα και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ακόμη και θάνατο, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης κυστικού υγρού.

Παράγοντες κινδύνου Η συστηματική επαφή με ζώα
Οι κτηνοτρόφοι αποτελούν επάγγελμα υψηλού κινδύνου.
Η επαφή με το χώμα και η πλημμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής (π.χ. μη χρήση γαντιών, μη καλό πλύσιμο χεριών, κατανάλωση μη καλά πλυμένων κηπευτικών) αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Διάγνωση
Οι τεχνικές απεικόνισης, όπως αξονική τομογραφία (CT), υπερηχογραφία και μαγνητική τομογραφία (MRI), χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση κύστεων. Μετά την ανίχνευση κύστης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορολογικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τόσο φαρμακευτική όσο και χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη
Η κυστική εχινοκοκκίαση ελέγχεται με την πρόληψη της μετάδοσης του παρασίτου.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ