sibarastatis_politi_logo
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
virus_logo
virus_logo

Για την αποφυγή συνωστισμού λογώ κορωνoιού η Εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και με φυσική παρουσία των πολιτών. Αν επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού, κάντε κλικ εδώ.

alert_logo
alert_logo


Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τις έκτακτες και σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την προστασία των πολιτών!
Ενημερωθείτε, προστατευτείτε και παραμείνετε ασφαλείς!

Αναστενάρια ή Νεστενάρια


Ιστορία – Προέλευση:

Τα αναστενάρια ξεκίνησαν στις αρχές του αιώνα από το χωριό Κωστί  της  επαρχίας   Σωζοαγαθουπόλεως   στην Ανατολική Ρωμυλία. Στο νομό Σερρών οι τόποι όπου τελούνται σήμερα τα αναστενάρια είναι η Αγία Ελένη και η Κερκίνη. Η “πυροβασία” ή  “ακαϊα”  αποτελεί  το  κύριο  χαρακτηριστικό  του  εθίμου  που διανθίζεται από ενδιαφέρουσες μυσταγωγίες και ιεροπραξίες όπως,  η  τελετουργική  θυσία  των  ζώων  και  η  έκσταση  των πιστών, με την αδιάλειπτη παρουσία της μουσικής από λαϊκούς οργανοπαίκτες.  Η  λαϊκή  θρακική  λατρεία  των  αναστεναρίων έχει διασωθεί από την αρχαιότητα και εκτός από τη βακχεία των αναστενάρηδων, διασώζει πολλά κατάλοιπα της Διονυσιακής λατρείας.

Δρώμενο:

Η τελετή ξεκινά την παραμονή της εορτής των Κωνσταντίνου και Ελένης στις 20 Μαΐου.Την ημέρα αυτή γίνεται η θυσία του ζώου (Κουρμπάνι), καθώς και η μεταφορά των εικόνων (του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης) από την εκκλησία στο κονάκι του χωριού. Εκεί τελείται η αγρυπνία αλλά και η προετοιμασία των μυστών για την οιστροπληξία, που κορυφώνεται την επομένη ημέρα. Το πρωί της 21ης  Μαΐου οι αναστενάρηδες μεταφέρουν   τα   εικονίσματα   και   τα   εναποθέτουν  στο αγίασμα, τόπο ιερό μέσα στο άλσος. Το απόγευμα τελείται η   πρώτη   πάνδημος   πυροβασία.   Όταν   σχηματισθεί   η θράκα ειδοποιούνται οι αναστενάρηδες και υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων φτάνουν σε πομπή και αρχίζουν τον κυκλικό χορό γύρω και πάνω από τη φωτιά. Ανάλογες τελετές, κλειστές αυτή τη φορά μέσα στο κονάκι, γίνονται και  την  ημέρα  της  εορτής  του  Αγίου Αθανασίου  στις  18 Ιανουαρίου.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Δ.Δ. Αγ. Ελένης: Βρίσκεται ΝΑ της πόλης των Σερρών και απέχει από αυτή 13 χλμ. Δήμος Σκουτάρεως: 2321099160. Δημοτικό Διαμέρισμα: 2321041239 Δ.Δ. Κερκίνης: Βρίσκεται  Β.Δ.  της  πόλης  των  Σερρών  και  απέχει  από αυτή 62 χλμ.   Δήμος Κερκίνης: 2327028011. Πνευματικό Κέντρο: 2327023344. Δημοτικό Διαμέρισμα: 2327041213, 2327041149  Διαμονή: “Οικοπεριηγητής” 2327041450